Spar penger ved å bytte dekk selv

De fleste må bytte dekk to ganger i året, fra sommer til vinterdekk og tilbake til sommerdekk igjen når vinteren er over. Dersom man ikke vet hvordan man bytter dekk selv kan man fort ende opp med å måtte bestille dette fra et verksted. Ikke bare kan dette være ganske kostbart, men når det er sesong for å bytte dekk kan det være ganske lang ventetid hos verkstedet og eneste ledige time kan være på et tidspunkt det er vanskelig for deg å levere bilen.

Før du går i gang med hjulskift bør du sjekke at dekkene dine er i forskriftsmessig stand. Det anbefales at dekkene har minst 4 mm mønsterdybde før de settes på bilen for en ny sesong. De lovpålagte kravene noe lavere enn dette, men da dette er et minstekrav er det greit å ha litt å gå på. I tillegg vil bedre mønsterdybde sikre bedre veigrep og en tryggere kjøreopplevelse. Dersom du trenger å skaffe nye dekk kan du kjøpe dette på nett til svært konkurransedyktige priser. Hos https://www.dekk365.no/dekk/vinterdekk finner du et stort utvalg av vinterdekk til gode priser med rask levering helt hjem.

Heldigvis er det ganske enkelt å bytte dekk selv, og man trenger ikke mye utstyr. I tillegg bør man være kjent med hvordan man bytter dekk dersom man skulle være så uheldig å punktere langs veien slik at man må ty til bilens reservehjul.

For å bytte dekk selv trenger man følgende utstyr:

  • Hydraulisk jekk
  • Hjulvinne/hjulkryss

I tillegg kan det være lurt å ha en dekktrykksmåler og en momentarm.

Når du skal gå i gang med å skifte hjul må du passe på at bilen står på et fast underlag. Om mulig bør man unngå å gjøre det på løs grus. Stram til håndbrekket slik at bilen ikke begynner å rulle mens du skifter hjul.

Begynn å løsne hjulmutterne før du jekker opp bilen.

Bruk deretter jekken til å få bilen opp i tilstrekkelig høyde for å skifte hjul. Det er viktig at man bruker jekk på de tiltenkte punktene på bilen. Både for din egen sikkerhet og for å unngå skader på bilen. Husk at du aldri må bevege deg under en bil som er jekket opp da dette innebærer skaderisiko.

Skru ut alle de resterende hjulmutterne og fjern hjulet. Når du skal sette på det nye hjulet er det viktig å gjøre det slik at dekket blir satt på i riktig retning. De fleste dekk har piler som markerer dette.

For å stramme til det nye hjulet må man passe på at det gjøres med riktig moment. Sjekk bilens instruksjonsbok for å finne riktig moment, og benytt en momentnøkkel.

Etter at alle mutterne er strammet kan du slippe bilen ned og fortsette til neste hjul.

Husk å etterstramme!

En svært viktig ting når man har skiftet hjul er å etterstramme hjulboltene etter man har kjørt noen mil. Hvis ikke kan man risikere at hjulene faller av og man utsetter både seg selv og andre for unødig fare.