Verdt å tenke på før du låner penger

Det kan virke både lettvint og skremmende å låne penger, alt etter hva du har hørt og lest om lån. Fordelene med å låne penger, er at du raskt får det du trenger. Et lån kan komme godt med dersom uforutsette ting skjer. Kanskje kjøleskapet blir ødelagt, eller TV-en slutter å virke. I stedet for å spare i måneder for å kjøpe nytt, kan du låne penger, eller kjøpe på avbetaling. Da får du det du trenger der og da, og kan betale ned litt etter hvert.

Verdt å sjekke før du låner

Det er stor forskjell på ulike lån, så det lønner seg å sjekke renter og vilkår. Ideelt sett vil du ha et lån https://www.financepal.no/lane-penger/ med lave renter. Nedbetalingstiden kan også variere, og dette er avgjørende for størrelsen på avdragene. Ta deg derfor tid til å sammenligne ulike lån før du bestemmer deg. Du må selvsagt ikke ta opp et lån du ikke klarer å betjene. Ved å beregne de månedlige avgiftene, ser du raskt om du klarer å sette av nok hver måned til å betale avdragene.

Sett av penger til sparing

Hvis du har penger til overs en måned, er det alltid lurt å sette dem på en sparekonto. Da har du litt å rutte med dersom du plutselig trenger en ny komfyr eller et kjøleskap. Men det er ikke alltid mulig å spare, og da kan lån være den eneste løsningen.

Ikke lån til ferie og gaver

Selv om lån kan gi deg penger raskt, er ikke dette en god løsning når du har lyst på en ferie eller når du skal kjøpe julegaver. I disse situasjonene er det bedre å spare opp penger på forhånd. Alternativt kan du kjøpe billigere gaver eller utsette ferien til du har mer penger. Det er fort gjort å ta opp for stort lån, eller bli fristet til å ta opp mange lån samtidig. Derfor er det alltid viktig å tenke gjennom behovet for lån først. Men dersom du vet at du klarer å betjene lånet, og har god kontroll på økonomien din, kan et lån hjelpe deg når du trenger penger raskt.